Start Beter Drugsbeleid is een initiatief van Stichting Beter Beleid. Deze stichting zet zich in om problemen op de kaart te zetten, die ondergesneeuwd zijn door politieke discussies, dagelijks mediageweld of culturele dogma’s. Het zijn onderwerpen die zó complex zijn dat een vereenvoudigde versie ervan de enige waarheid lijkt. Drugsbeleid is zo’n probleem.
Het huidige drugsbeleid werkt niet. De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam toenemen en inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast. Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in de productie van XTC en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar. Of je drugs nu goed of slecht vindt, hier wordt niemand blij van.
En dat blijkt. Experts, burgemeesters en internationale prominenten pleiten voor gereguleerde productie en handel van drugs. Toch durven grote organisaties hun vingers niet aan dit onderwerp te branden. Tijdens de voorbereiding van Start Beter Drugsbeleid durfden vele marketingbureaus, pr-bureaus, lobbyisten en media-exploitanten deze boodschap niet te verkondigen. Het taboe is te groot. Daarom springt Stichting Beter Beleid in.
Stop deze drugsparanoia. Start beter drugsbeleid.
Missie
Onze missie is het voeren van een realistische en open dialoog over het drugsbeleid. Een dialoog die is gebaseerd op feiten over het gebruik en de gevaren van drugs in plaats van op het onderbuikgevoel dat drugs ‘slecht’ zijn.
Wij erkennen dat er risico’s zijn verbonden aan drugs. Wij erkennen dat er problemen zijn met de productie, de handel en het gebruik van sommige drugs. Maar door alles te verbieden verlies je de controle. Bovendien zijn de verschillen tussen drugs enorm. Wij hopen daarom op een drug-specifieke aanpak op basis van schadelijkheid voor individu en omgeving.
Wij zijn voor bewust omgaan met drugs, goede en makkelijk beschikbare tests, gereguleerde productie en verkoop en goede voorlichting. Welke vorm het nieuwe drugsbeleid precies zal krijgen, daar gaan wij niet over. Zolang het maar tot stand komt met een realistische, open dialoog!